Akustisen kitaran säilytys

Akustiset kitarat ovat ilman kosteusvaihteluille herkempiä kuin sähkökitarat. Erityisesti talvikuukausina oikea säilytys on tärkeää, koska väärissä olosuhteissa kitaran hienovire muuttuu ja pahimmassa tapauksessa soitin saattaa haljeta soittokelvottomaksi.

Kaikkien kitaroiden kaulat ovat alttiita kosteuden muutoksille. Useimpien sähkö- ja teräskielikitaroiden kaulojen läpi kulkee kaularauta, jolla kaulan kaarevuutta voi säätää. Mielipiteet jakautuvat tässä asiassa luotisuoran kaulan ja hivenen mutkallaan olevan välillä.

Kesäaikaan ongelmana on ilman liiallinen kosteus. Kitaran talla saattaa kohota ja tehdä soittamisen raskaammaksi, koska kansi laajenee ja taipuu hieman kuperaksi. Kitaristit ratkaisevat tämän ongelman käyttämällä kesällä matalampaa tallaa. Liiallinen kosteus ei saa puuta halkeamaan kuin äärimmäisen harvoin.

Talvinen kuiva ja kylmä ilma on sitävastoin kitaralle pahasta. Keskuslämmitys ja koneellinen ilmanvaihto laskee huoneilman kosteutta entisestään. Kun kokopuukantista kitaraa säilytetään kuivassa puu supistuu syiden suuntaisesti. Kansi taipuu koveraksi, kielet laskevat ja sirisevät nauhoja vasten.Myös otelauta kuivuu ja nauhojen päät saattavat työntyä esiin Erittäin kuivissa olosuhteissa liimaukset saattavat revetä, lakkaus halkeilla ja pahimmassa tapauksessa koko kitara haljeta. Nämä ongelmat on helppo välttää yksinkertaisilla varotoimenpiteillä:

1.Hanki kosteusmittari kotiisi ja seuraa ilmankosteuden vaihteluja säännöllisesti.

2.Jos huoneilmaon erityisen kuivaa, on ilmankostutin tarpeen.

Suosiotaan ovat kasvattaneet myös muoviset ’kosteusmadot’. Tämä on helppo tapa huolehtia oikeista säilytysoloista. Mato kastellaan, asetetaan kitaran sisään levittämään kosteutta. Kovassa kitarakotelossa on helpoin pitää oikea kosteus.

Nopeat lämpötilan vaihtelut vaikuttavat kitaraan. Älä siis säilytä kitaraa lämpöpatteria tai kylmää ulkoseinää vasten äläkä jätä sitä autoon kesäkuumalla tai kylminä talvipäivinä. Jos kitaraa täytyy kuljettaa pakkasella, se on hyvä pitää kotelossa pari tuntia sisätiloihin palattua, jotta lämpötila palaa tasaisesti. Muuten kitaran lakka saattaa halkeilla.

Vastaa itse soittimestasi. Kitaran säilyttämisessä pitää ottaa huomioon kosteuden vaihtelut, eikä kitaraa saa säilyttää liian kostessa tai kuivassa paikassa. Takuu ei korvaa virheellisestä säilytyksestä johtuvia vikoja, kuten kitaran halkeamista.

Yksinkertaistaen, kesätallan käyttö ilmankosteuden ollessa korkeimmillaan ja ilmankostuttajan tai ’kosteusmadon’ käyttö ilmojen ollessa kylmimmillään pitävät kitaran hienovireen tarkkana ja suojaavat sitä halkeamiselta. Nopeat lämpötilan ja ilman kosteuden vaihtelut ovat kitaralle vaaraksi.

Käytettyjen vinyylilevyjen kuntoluokitus

(M) Mint  Valmistajan suojamuovin sisällä, avaamaton paketti.(Nm) Near Mint Kannessa ei jälkiä käytöstä, vinyyli naarmuton jasoi hyvin.(Ex-...Ex+) Excellent -/+  Normaalikulumaa nähtävissäkannessa, ei repeämiä tai "isoa" kirjoitusta, korkeintaanhintalapun liimajälki, vinyylissä nähtävissä ehkä muutamianaarmuja, mutta ei kuultavissa.
(VG-...Vg+) Very Good -/+ Kannessa käytön jälkiä, kulumaa, kirjoitusta tms., vinyylissämuutama naarmun aihauttama napsahdus tai tavallista selvempääpohjakohinaa.

gf= avattava levykotelo
ins = erillinen sana-, kuva- tms. liite
inn= levyn oma sisäpussi, jossa sanat, kuvia tms. levyyn liittyväätietoa
(inn) = levy-yhtiön sisäpussi eli värillinen, mainoksiatms. mutta ei kuitenkaan mitään suoranaisesti ko. levyynliittyvää.
ps = singlen oma kuvallinen kotelo (pussi)
(ps) =levy-yhtiön kotelo, jossa levy-yhtiön logo, mainos tms, mutta eimitään suoranaisesti ko. levyyn liittyvää.
cv = värivinyyli,levy kaiverrettu muulle kuin normaalille mustalle vinyylille.
RI =uusintapainos